آیا می دانید...

-  دود سیگار، دومین علت افزایش آسم در کودکان است.

-  آرام دویدن و تند راه رفتن، عمر طولانی توأم با سلامتی را بدنبال خواهد داشت.

 

- شیر در مجاورت نور خورشید 80% ویتامین B خود را از دست می دهد.

 

-  مصرف غذاهای پرچرب به همراه داروهای ضد التهاب، در درازمدت  به کلیه‌ها آسیب می رساند .

-

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


   مصرف همزمان قرص کلسیم با غلات، حبوبات و سبزیجاتی مانند ریواس، اسفناج و کنگر، جذب کلسیم را کاهش میدهد.

-  مصرف همزمان داروهای آنتی بیوتیک با شیر و سایر محصولات لبنی، باعث کاهش جذب آنتی بیوتیک در دستگاه گوارش می گردد.

-  آنتی اسیدها سبب تداخل در هضم و جذب آهن موجود در رژیم غذایی می شوند که در نهایت می توانند باعث کم خونی شوند.    

============================================

 

آلرژی های پاییزی

 

پاییز ، فصل سختی برای مبتلایان به آلرژی ( حساسیت ) است . آلرژی در اثر واکنش سیستم ایمنی بدن به یک سری مواد بی ضرر به وجود می آید ، مثل گرده گیاهان ، برخی داروها ، مو و پشم و پر حیوانات ، گرد و غبار هوا ، بعضی غذاها و نیش حشرات . این مواد آلرژی زا باعث می شوند که سیستم ایمنی بدن ، بیش از حد فعال شود و علائم حساسیت را در بدن ایجاد کند. آلرژی های فصلی ، یکی از انواع شایع آلرژی هاست . حتی اگر قبلاً دچار آلرژی نبوده اید ، ممکن است علائم آلرژی فصلی در شما بروز کند.

علائم آلرژی شامل اشکال در تنفس ، گرفتگی بینی ، عطسه ، آب ریزش از بینی و چشم ها ، خارش و تورم پوست ، پوست خشک و قرمز و حتی بروز جوش های پوستی است که بستگی به واکنش افراد نسبت به آن ماده ی آلرژی زای خاص دارد. هر چقدر تماس فرد با ماده آلرژی زا بیشتر باشد ، بیشتر احتمال دارد که نسبت به آن حساسیت نشان دهد. اگر چه هنوز علت اینکه چرا آلرژی در برخی افراد بیشتر شایع است ، معلوم نیست ، ولی ما می دانیم که استعداد ابتلا به آلرژی ( واکنش بیش از حد سیستم ایمنی بدن ) معمولاً در افراد یک خانواده بیشتر است .هیچ کس با بیماری آلرژی متولد نمی شود ، ولی زمینه ابتلا به آن ، ارثی است . آلرژی ها معمولاً در دوران کودکی شروع می شوند ، ولی ممکن است در هر سن دیگری هم آغاز گردند. میزان حساسیت ها با افزایش سن کاهش می یابد ، ولی ممکن است بعدها مجدداً عود کند. با دوری از مواد آلرژی زا و مصرف منظم داروها تحت نظر پزشک ، می توان آلرژی را کنترل و درمان کرد. با دقت در اینکه کجا ، چه موقع و در چه شرایط محیطی ، آلرژی بروز می کند ، می توان به راحتی علت بروز آن را کشف کرد. اما پزشک متخصص می تواند درباره ی نوع و مقدار داروهای مصرفی تان تحقیق کند و آزمایش های لازم را جهت تعیین مؤثرترین روش های درمانی برای شما تجویز نماید. مبتلایان به آلرژی های فصلی می توانند با مصرف داروهای آنتی هیستامین یا ضد احتقان ، احساس بهتری داشته باشد . آنتی هیستامین ، پاسخ های التهابی بدن را کاهش می دهند و ضد احتقان ها هم میزان گرفتگی و تراکم ( مثل گرفتگی بینی ) را کم کنند.

تذکرات مفید :

1- هنگامی که میزان گرده گیاهان در هوا زیاد است ، از منزل خارج نشوید که اغلب در بعد از ظهرهای خشک و خنک این گونه است .ولی میزان این گرده ها در هوای سرد و مرطوب ( بعد از باران ) به طور عجیبی کاهش می یابد .

2- هنگام راه رفتن بر روی چمنزار و انبوه برگ های ریخته شده از درختان به صورتتان ماسک بزنید ، زیرا در این حالت ، گرده گیاهان و اسپور قارچ ها در هوا زیادند.

3- هنگام رانندگی ، تهویه ماشین را روشن کنید تا مانع از ورود هوای بیرون به داخل ماشین که مملو از مواد آلرژی زاست ، گردد. مواقعی که در اطراف شهرهستید ، پنجره های ماشین را ببندید.

4- اگر نسبت به حیوانات آلرژی دارید ، آنها را داخل اتاق نیاورید و هنگام دست زدن به آنها ماسک بزنید ، یا اینکه حیوانی در منزل نگه ندارید .

5- اگر نسبت به گرد و غبار حساسیت دارید ، کف اتاق ها را با جاروبرقی جارو بزنید و با دستمال مرطوب ، گرد و خاک وسایل را پاک کنید. به طور منظم فیلترهای تهویه هوا و گرما را عوض کنید.

به خاطر داشته باشید : بروز این گونه بیماری ها نگران کننده نیست و در اکثر موارد با اتمام فصل ، بهبودی کامل حاصل می شود اما رعایت بهداشت فردی ، قرار نگرفتن در معرض بیمارهای ویروسی ، پرهیز از مصرف غذاهای حساسیت زا می تواند در پیشگیری از بروز آلرژی های این فصل نقش بسزایی داشته باشد.

رعایت بهداشت فردی و اجتماعی از بیماریهای فصلی پاییز پیشگیری می کند

یک متخصص آسم و آلرژی گفت : در فصل پاییز ، آلرژی بیماران نسبت به گیاهان گرده افشان تشدید می شود. دکتر فرید متخصص آسم و آلرژی در گفت و گو با خبرنگار (( بهداشت و درمان )) خبر گزاری دانشجویان ایران ، در رابطه با بیماری های شایع در فصل پاییز گفت : بروز این گونه بیماری ها نگران کننده نیست و در اکثر موارد با اتمام فصل ، بهبودی کامل حاصل می شود. وی با اشاره به علائم بیماری آلرژی بیان کرد : آب ریزش و خارش بینی ، عطسه و در حالت شدید این بیماری تنگی نفس از مهمترین علائم بروز این بیماری است . به گفته وی ، اگر ویروس سرماخوردگی و عفونت های ویروسی فصل پاییز شدید باشد با تب و دردهای عضلانی همراه است البته عوامل ژنتیکی و ارثی در تشدید این بیماری تأثیر بسزایی دارد. دکتر فرید معتقد است : سرماخوردگی در سالمندان مبتلا به دیابت و بیماریهای مزمن ریوی خطرناک است اما در بقیه موارد خطری متوجه بیماران نخواهد بود. وی با توصیه بر انجام واکسن آنفولانزا و سرماخوردگی در فصل پاییز ، تزریق این واکسن را در کودکان ، پزشکان ، پرستاران و سالمندانی که سابقه بیماریهای مزمن طولانی نظیر آسم ، برونشیت مزمن و رماتیسمی را ضروری خواند. این متخصص آسم و آلرژی بیماریهای ویروسی فصل پاییز را درصورت ضعیف بودن سیستم دفاعی بدن نگران کننده بر شمرد.

وی در ادامه به راههای پیشگیری از بیماریهای فصل پاییز اشاره و بیان کرد : قرار نگرفتن در معرض بیماریهای ویروسی ، رعایت بهداشت فردی و اجتماعی ، نکشیدن سیگار و پرهیز از غذاهای حساسیت زا مانند فلفل ، ادویه جات ، سیر و پیاز را از جمله عوامل موثر در پیشگیری از بیماریهای این فصل هستند . وی تصریح کرد : بیماریهای این فصل درمان قطعی ندارند و در صورت شروع فصل علائم آنها بروز پیدا خواهد کرد.  

====================================================

 

توصیه های لازم برای حفظ سلامت مغز

 

حفظ سلامت مغز مانند سلامت سایر بخش های بدن و تناسب اندام باید مورد توجه قرار گیرد . اتحادیه پژوهش های مغزی آمریکا می گوید : برای حفظ سلامت مغز و جلوگیری از کاهش عملکرد آن که با افزایش سن رخ می دهد ، کارهای زیادی می توان انجام داد که باید بخشی از برنامه تناسب کلی اندام ها باشد. این اتحادیه انجام ده اقدام زیر را برای بهبود سلامت مغز توصیه می کند؛

1-  خوردن رژیم غذایی سلامت بخش مغز

رژیم های غذایی غنی از اسیدهای چرب امگا ( که ماهی ها حاوی مقدار زیادی از آن هستند ) پروتئین ، مواد آنتی اکسیدان ، میوه ها و سبزی ها و و یتامین های گروه B می توانند در سلامت مغز نقش بسزایی داشته باشند.

2-  ذهن خود را فعال نگهدارید

فعالیت هایی مانند آموختن یک زبان یا مهارت جدید ، حل کردن جدول کلمات ، رفتن به کلاسهای آموزشی و یا یادگیری رشته های هنری می تواند ذهن شما را فعال نگه دارد.

3-  به طور مرتب ورزش کنید

ورزش کردن می تواند گردش خون را فعال کند ، توازن و هماهنگی بدن را بهبود بخشد و از بروز بیماری هایی مانند بیماری قلبی ، سکته مغزی و دیابت که خطر زوال عقل را می افزایند جلوگیری کند.

4-  به فعالیت های اجتماعی بپردازید.

گذراندن وقت با دوستان ، انجام کارهای داوطلبانه و مسافرت می تواند مغز شما را فعال و سالم نگه دارد.

5-  به مقدار کافی بخوابید

نداشتن خواب کافی می تواند اثراتی منفی بر سلامت مغز داشته باشد.

6-  استرس را مهار کنید

شرکت در تمرین های یوگا ، گذراندن وقت با دوستان یا انجام سایر فعالیت های کاهنده استرس ، به حفظ توانایی یادگیری و قدرت حافظه کمک می کند

7-  پیشگیری از آسیب مغزی

به سر گذاشتن کلاه ایمنی در بعضی مشاغل خاص ،  هنگام سوار شدن بر موتور  و بستن کمربند در حین رانندگی از ایجاد صدمه مغزی جلوگیری می کند.

8-  کنترل سایر عوارض بهداشتی حفظ وزن متناسب ، ورزش کردن ، خوردن غذای متعادل و مغزی و کنترل استرس خطر ابتلا به بیماری  هایی مانند دیابت ، فشار خون بالا و بیماری های قلبی را  کاهش می دهد.

9-  از عادات نا سالم پرهیز کنید.

سیگار کشیدن و داروهای روان گردان می توانند باعث افزایش خطر ابتلا به دمانس و زوال قدرت شناختی شوند

10-به سابقه بیماری ها در خانواده خود توجه داشته باشید

اگر با توجه به سابقه خانوادگی تان در معرض ابتلا به زوال عقل در دوران سالمندی هستید ، با پزشک خود در مورد شیوه های حفظ سلامت مغز و جلوگیری از بروز این عارضه مشورت کنید.

====================================================

 

 گردن چاق و خطر بیماری قلبی

 

طبق نتایج یک مطالعه اندازه گیری چربی گردن یک فرد می تواند سر نخی از وجود خطر برای بیماری قلبی عروقی باشد همانگونه که چربی دور شکم موید این موضوع است . گردن 3300 مرد و زن با متوسط سنی 51 سال توسط یک گروه تحقیقاتی آمریکایی بررسی شد . در این مطالعه متوسط دور گردن 40.5 سانتیمتر برای مردان و 34.2 سانتیمتر برای زنان بوده است . به ازای هر 3 سانتیمتر افزایش دور گردن 2.2 میلی گرم کلسترول خوب در دسی لیتر خون ( میلی گرم / دسی لیتر ) برای مردان کاهش داشت و برای زنان این مقدار 2.7 میلی گرم / دسی لیتر بود. کلسترول خوب یا لیپوپروتئین با دانسیته بالا HDL کلسترول را از سلول ها مسی گیرد و به کبد بر می گرداند جایی که کلسترول می تواند تجزیه شود . برای مردان کلسترول خوب کمتر از 40 میلی گرم / دسی لیتر و برای زنان کمتر از 50 میلی گرم / دسی لیتر منجر به افزایش خطر بیماری قلبی می شود . اندازه گردن هیچ تفاوتی با میزان کلسترول بد یا لیپو پروتئین با دانسیته کم LDL که می تواند مضر باشد نداشت اما روی قند خون اثر داشت برای هر سه سانتیمتر گردن چاق تر حدود 0.3 میلی گرم /دسی لیتر و برای زنان 2.1 میلی گرم / دسی لیتر قند خون افزایش می یافت.

====================================================

 

پروبیوتیک ها و پره بیوتیک ها

 

همه ما کم و بیش از مضرات آنتی بیوتیک های شیمیایی آگاه هستیم ولی شاید از معجزه های پروبیوتیک ها که قویترین آنتی بیوتیک های طبیعی هستند بی خبر باشیم . پروبیوتیک ها که در لاتین به معنای " زندگی " می باشند ، میکروارگانیسم های زنده ای هستند که در صورت استفاده در مقادیر کافی و مشخص ، آثار مطلوبی در بدن میزبان به دنبال دارند. پروبیوتیک ها بر خلاف آنتی بیوتیک های شیمیایی ، به میکروب های مفید در بدن ما اجازه رشد داده و باعث بهبود عملکرد فلور روده می گردند.

این ترکیبات باعث بهبود سیستم ایمنی بدن ، کاهش خطر ابتلا به انواع عفونت ها ، خرابی دندان و احتمالاً کاهش خطر سرطان کولورکتال می گردند. این ترکیبات ، بروز و مدت ابتلا به اسهال های مسافرتی و عوارض ناشی از مصرف آنتی بیوتیک ها را کاهش داده ، در مهار و کاهش علائم کاستروآنزیت های حاد ، مسمومیت ها ، سندرم روده تحریک پذیر و آلرژی های غذایی حائز اهمیت هستند. پروبیوتیک ها همچنین در تولید آنتی اکسیدان ها ، بهبود جذب آهن و املاح ( خصوصاً کلسیم و منیزیم ) ، تخفیف علائم عدم تحمل لاکتوز و بهبود عملکرد دستگاه گوارش و کاهش کلسترول خون موثر می باشند و خطر ابتلا به پوکی استخوان و پرفشاری خون را کاهش می دهند. فرآورده های پروبیوتیک عموماً به 2 شکل طبیعی یا مکمل های غذایی و دارویی مصرف می شوند. از جمله موارد طبیعی حاوی پروبیوتیک می توان به انواع محصولات لبنی نظیر شیر ، خامه ترش ، پنیر ، بستنی ، دوغ و ماست ( خصوصاً نوع غنی شده آن ها) اشاره کرد . نوشیدنی کفیر که منشأ آن قفقاز بوده و به تازگی در کشور ما تولید می شود نیز یک منبع سرشار از پروبیوتیک می باشد.

" پره بیوتیک ها " که در واقع خوراک لازم برای " پروبیوتیک ها " می باشند در غذاهایی نظیر موز ، عسل ، غلات ، مارچوبه ، کنگر کوهی یا آریتشو و خصوصاً سیر و پیاز یافت شده و در صورت مصرف مقادیر فراوان ، اثر پروبیوتیک ها را در روده تقویت می کنند.

====================================================

آرمیدگی عضلانی تدریجی ( PMR )

راهی برای کاهش استرس ( Progressive Muscular Relaxation )

یکی از پیامدهای استرس تنش عضلانی است . تنش عضلانی خود موجب دردهای استخوانی، درد گردن، سر دردهای تنشی و پشت درد می شود ، بنا براین  کاهش تنش عضلانی می تواند یکی از شیوه های مؤثر درمانی باشد . برای این کار مشاوران و روانشناسان معمولاً از " آرمیدگی" استفاده می کنند .

آرمیدگی موجب اثرات فیزیولوژیکی می شود که عکس تأثیرات فیزیولوژیکی ایجاد شده بوسیله استرس است . این شیوه فعالیت سیستم عصبی سمپاتیک را کاهش داده و موجب افزایش فعالیت عصبی پاراسمپاتیک و در نتیجه کاهش ضربان قلب ، فشار خون ، فعالیت غدد عرق زا ، تغییر الگوی امواج مغزی و نیز فعالیت حرکتی - بدنی  می گردد ( پاول وانرایت ، 1991 ) .

استفاده از آرمیدگی پدیده ی جدیدی نیست، بلکه در زمانهای دور در مذاهب و آیین های شرقی مورد استفاده قرار گرفته است . "جاکوبسون"  در اوایل قرن بیستم در سال 1929 از این شیوه استفاده کرد . او معتقد بود که با کاهش تنش عضلانی می توان ذهن فرد را به آرامش رساند و اختلالات جسمانی او را نیز کاهش داد ( سی وارد ، 1997).

همانطور که ذکر شد هدف فنون آرمیدگی ، کاهش پاسخهای استرسی است . گاهی آرمیدن و ایجاد آرامش آسان است و فقط بوسیله ارائه پیام ، گوش دادن به یک موسیقی آرام یا کارهای هنری آرام و تحسین برانگیز ایجاد می شود و گاهی نیز افراد به زحمت ریلکس و آرام می شوند . در این صورت یادگیری فنون آرمیدگی نیازی ضروری است، در این رابطه یکی از مهمترین و رایج ترین فنون ، آرمیدگی عضلانی تدریجی ( PMR ) می باشد . این فن توسط برنستین و بورکووک ( در سال 1973) مطرح گردید.

بهترین زمان برای استفاده از این روش، زمانی است که فرد بیش از اندازه تحت استرس است . همچنین باید توجه داشت که اجرای منظم این شیوه می تواند  تأثیرات عمیق تر و و سیع تری را بدنبال داشته باشد. برای اجرا،  ابتدا باید محیطی ساکت و نسبتاً گرم ، با چراغهای کم نور مهیا کرد ، سپس از فرد خواسته می شود تا ضمن داشتن لباسهای راحت ، نرم و گشاد بر تن ، در یک وضعیت راحت قرار گیرد ( یا روی صندلی بنشیند و یا در حالت دراز کشیده قرار گیرد ) . برای کاهش حواس پرتی و تمرکز بیشتر بهتر است  که فرد چشمهایش را ببندد و یا بر نقطه ای خاص متمرکز شود . آنگاه از فرد خواسته می شود که به تنفس خود توجه کند ( تنفسی آهسته و عمیق داشته باشد و عمل دم و بازدم را بشمارد ) سپس فرد باید به عضلات خود توجه کند و به ترتیب ( از عضلات دست ها تا عضلات پاها ) زیر گروههای عضلانی را در ذهن خود مجسم و سپس آنها را به مدت 5 تا 10 ثانیه منقبض و آنگاه یکباره با شل کردن آنها تنش را رها سازد . برای اجرای این کار می توان از ترتیب زیر که از روش پاول و انرایت ( 1991 ) اقتباس شده است ، استفاده کرد.

 

قسمت         

 

تمرین عضلانی

1-       دست راست

2-       ساعد راست

3-       عضله دو سر راست

4-       دست چپ

5-       ساعد چپ

6-       عضله دو سرچپ

7-       پیشانی

8-       چشمها

9-       دهان ، لب ، فک

10-   پشت گردن

11-   جلوی گردن ، چانه

12-   شانه ها / پشت

13-   سینه / پشت

14-   شکم

15-   ران راست

16-   عضله پشت ساق پای راست

17-   مچ پای راست / پنجه پا

18-   ران چپ

19-   عضله پشت ساق پای چپ

20-    مچ پای راست / پنجه پا

 

 

 

مشت راست را گره کنید.

دست راست را به سمت بازو و با زاویه قائمه خم کنید.

با بند انگشت دست راست به شانه راست فشار وارد کنید .

مشت چپ را گره کنید.

دست چپ را به سمت بازو و با زاویه قائمه خم کنید.

با بند انگشت دست چپ به شانه چپ فشار وارد کنید.

ابروها را بالا بکشید ، اخم کنید ، با پایین کشیدن ابروها فشار وارد کنید.

چشمها را محکم و به طور فشرده بچرخانید.

دندانها را بر هم فشار دهید و دهان را شل کنید (وقتی که بیش از حد میخندید) .

به آرامی و به سمت عقب به سر فشار وارد کنید .

به چانه و به سمت سینه فشار وارد کنیم .

به شانه ها و به سمت جلو فشار وارد کنید، به شانه و به سمت چپ فشار وارد کنید.

نفس عمیق بکشید ، آن را نگه دارید ، برای منبسط کردن قفسه سینه به آن فشار وارد کنید .

عضلات شکم را که در زیر قفسه سینه قرار دارند به درون بکشید.

پای راست را به حالت راست و صاف از زمین بلند کنید.

پای راست را به سمت پایین خم کنید ، پنجه پا را به سمت پایین خم کنید .

پای راست را به سمت بالا خم کنید، پنجه پا را به سمت بالا خم کنید .

پای چپ را به حالت راست و صاف از زمین ببلند کنید.

پای چپ را از سمت پایین خم کنید ، پنجه پا را به سمت پایین خم کنید .

پای چپ را به سمت بالا خم کنید ، پنجه پا را به سمت پایین خم کنید. 

در اجرای آرمیدگی عضلانی تدریجی رعایت نکات زیر مهم به نظر می رسد :

-          اجرای هر تمرین عضلانی دو بار و با فاصله ده ثانیه تکرار شود.

-          انقباض عضلات به شکلی باشد که باعث گرفتگی عضلانی نشود.

-          این تمرینها روزانه دو یا سه بار و در هر نوبت پنج تا هشت دقیقه انجام گیرد. به هنگام انقباض هر گروه عضلانی سایر گروه های عضلانی باید در آرامش قرار داشته باشند.

-          در صورت خستگی ، خواب آلودگی و پریشانی ذهن تمرین انجام نگیرد .

-          در هر تمرین عضلانی روی احساس تنش و آرمیدگی تمرکز شود .

-          بعد از انجام هر نوبت تمرین چند دقیقه دراز بکشید .

-          تمرین حداقل دو ساعت پس از خوردن غذا انجام گیرد.

====================================================           

پیاده‌روی سریع، افسردگی را درمان می‌کند


روانپزشکان در یک مطالعه جدید دریافته‌اند پیاده‌روی سریع و روزانه راهکاری موثر برای مقابله با افسردگی و افکار غم انگیز و مایوسانه است.

به گزارش ایسنا، این روانپزشکان می‌گویند اگر به افسردگی مبتلا هستید مطمئن باشید که پیاده‌روی سریع و روزانه مثل ورزش‌های دیگری می‌تواند علائم این افت خلق را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

به گزارش روزنامه دیلی میل این محققان 3 آزمایش مختلف انجام داده‌اند که نشان می‌دهند ورزش روزانه به تنهایی و بدون به کار بستن هیچ روش دیگری می‌تواند به اندازه مصرف داروهای ضد افسردگی برای مقابله با این اختلال حتی در وضعیت حاد مفید و موثر باشد.

این متخصصان با مطالعه روی بیش از 500 شرکت کننده از دو گروه در کشورهای پرتغال و برزیل به نتایج فوق دست یافته‌اند.

این کارشناسان می‌گویند: ورزش می‌تواند کیفیت زندگی برخی از انسانها را تا حد باور نکردنی تغییر داده و بهبود بخشد.
------------------------------------------------------------------------------

پروبیوتیک به جای آنتی بیوتیکمصرف گز پروبیوتیک موجب کاهش جذب کلسترول می‌شود


سلامت نیوز: شعار امسال روز جهانی بهداشت یعنی « مقاومت‌ به داروهای ضد میکروبی؛ تهدیدی جهانی» گواهی است بر خطرات روزافزون مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک‌ها، داروهایی که هرچند برای مقابله با عفونت‌ها و کمک برای بازیابی سلامت مردم ساخته شد اما امروز از یک سو به دلیل مقاومت به این داروها و از سوی دیگر مصرف بی‌رویه آنها خود در حال تبدیل شدن به یک تهدید برای سلامتی مردم است.

دکتر توانگر مدیرعامل شرکت پروبیوتیک پارس نیز در مصاحبه‌ای که خبرنگار سلامت‌نیوز با او انجام داده با هشدار نسبت به مقاومت به آنتی بیوتیک‌ها از طریق مواد غذایی نامناسب و نیز استفاده از شوینده‌های آنتی باکتریال، یکی از عوارض مصرف 
آنتی‌بیوتیک‌ها را از بین بردن باکتریهای مفید دستگاه گوارش یعنی پروبیوتیک که نقشی مهم را از حفظ و ارتقای سلامتی افراد دارد عنوان می‌کند، توانگر امیدوار است که سال 1390 سال بازگشت به طبیعت و مصرف پروبیوتیک به جای آنتی بیوتیک‌ها باشد، آرزویی که شاید با ورود محصولاتی چون گز پروبیوتیک به بازار و توجه مردم به محصولات پروبیوتیک چندان دور از دسترس نیست.

 منظور از شعار سازمان بهداشت جهانی در رابطه با  جلوگیری از مصرف بی رویه آنتی بیوتیکها چیست؟

مصرف آنتی بیوتیک‌ها چنانچه به جا و بر طبق دستور پزشک باشد زندگی‌بخش است همانطور که در سال‌های ابتدایی کشف آنتی بیوتیک، جان میلیون‌ها نفر از مرگ حتمی بر اثر بروز عفونت‌ها نجات یافت و این قضیه تاکنون هم ادامه دارد. ولی مشکل از آنجا آغاز می‌شود که آنتی بیوتیک نابجا مصرف شود. 
 پدیده مقاومت باکتریها به آنتی بیوتیک سال‌هاست که مشکلات زیادی برای سلامت انسان ایجاد کرده است. یکی از علل عمده این مقاومت، مصرف نابجای آنتی بیوتیک است. باکتری‌ها موجودات زنده‌ای هستند،  که مانند سایر موجودات زنده سعی می‌کنند در برابر بروز شرایط مختلف و برای حفظ  بقای در برابر با شرایط  نامناسب زیستی از جمله حضور آنتی‌بیوتیکها تطابق پیدا کنند و آنزیم‌هایی می‌سازند که آنتی بیوتیک‌های موجود نتوانند آنها را نابود کنند. همین مساله به تدریج گونه‌هایی از باکتری را پدید می‌آورد که در برابر قوی‌ترین آنتی بیوتیک هم مقاوم هستند.
مساله مصرف بی‌رویه آنتی بیوتیک یک مساله جهانی است ولی در کشور ما ابعاد گسترده‌تری دارد. به طور مثال، استاندارد جهانی مصرف آنتی‌بیوتیک 11 درصد  است ولی در ایران 49 درصد داروها را آنتی بیوتیک‌ها تشکیل می‌دهند. و بدتر از آن این است که در 40% موارد، آنتی‌بیوتیک بدون نسخه در اختیار بیماران قرار می‌گیرد.

راههای دیگر ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی چیست؟

یکی از مهمترین راه‌های ایجاد مقاومت مصرف، مواد غذایی نامناسب است. شاید تعجب کنید که غذا باعث مقاومت آنتی بیوتیکی شود ولی به علت اینکه در اکثر دامداری ها و مرغ داری ها به منظور رشد سریعتر دام و طیور از مقادیر بسیار زیادی آنتی بیوتیک استفاده می‌شود بخشی از این آنتی بیوتیک در گوشت ذخیره میشود و به طور غیر مستقیم وارد بدن ما میشود. این مساله باعث مصرف روزانه مقداری آنتی بیوتیک از طریق مواد غذائی می‌شود. در کشورهای پیشرفته، داشتن آنتی بیوتیک در جیره غذایی دام و طیور ممنوع است وخوشبختانه گام های اولیه برای ممنوعیت مصرف آنتی بیوتیک هم در ایران برداشته شده که امیدوارم به زودی شاهد فروش گوشت بدون آنتی بیوتیک  در ایران نیز باشیم. 
یکی دیگر از راه‌های ایجاد مقاومت  در برابر آنتی بیوتیک‌ها، مصرف شوینده‌هایی است که خاصیت آنتی باکتریال دارند. متاسفانه این تصور عمومی در بین مردم وجود دارد که باکتری‌ها مضر هستنددر حالیکه  در برابر باکتری های مفید، تعداد باکتریهای مضر در طبیعت بسیار کم است، این باکتریهای مفید خودشان از رشد و تکثیر باکتریهای مضر جلوگیری می‌کنند. استفاده از شوینده‌های آنتی باکتریال به طور عمومی باعث از بین رفتن باکتریهای مفید می‌شود. پس نباید از این شوینده‌ها استفاده شود مگر در شرایط خاص.

عوارض عمده ناشی از مصرف مداوم آنتی بیوتیک چیست؟

عوارض مهم مصرف مدوام آنتی بیوتیک یکی ایجاد مقاومت آنتی بیوتیکی است که درباره آن صحبت شد. از دیگر عوارض آن می‌توان به از بین بردن باکتریهای مفید دستگاه گوارش - به نام پروبیوتیک- نام برد. پروبیوتیکها مجموعه عظیمی از باکتریهای مفید هستند که به طور طبیعی در دستگاه گوارش زندگی می‌کنند و وظایف متعددی را به عهده دارند. با مصرف آنتی بیوتیک‌ها و در نتیجه از بین بردن این باکتری‌ها، تولید و جذب ویتامین ها، جذب مواد مغذی و ریز مغذی‌ها و سیستم ایمنی مختل می‌شود.  

چه جایگزینی برای آنتی بیوتیک‌ها وجود دارد؟

سالهاست که جایگزین مناسبی برای آنتی بیوتیک‌ها در دنیا یافت شده است. در واقع  این امر یک مبارزه طبیعی با آنتی بیوتیک‌ها است، البته  قابل کنترل و هوشمند. این جایگزین چیزی نیست مگر پروبیوتیک، یعنی همان باکتری‌های مفید. این باکتری‌ها بیشتر از خانواده لاکتوباسیل هستند، در دستگاه گوارش افراد سالم به وفور یافت می‌شوند و ماده آنتی بیوتیکی تولید می‌کنند که باکتریوسین نامیده می‌شود و به طور دائم با محیط در تعامل هستند. همین ویژگی‌ها باعث می‌شود که در کنترل باکتری‌های بیماری‌زا به صورت پیشگیرانه و همچنین درمانی موثر واقع شوند. 

 پروبیوتیکها به چه صورت در دسترس مردم قرار می‌گیرند؟

پروبیوتیکها هم به صورت کپسول و هم به صورت مخلوط با مواد غذایی مصرف می‌شوند. بیشتر مردم البته ترجیح می‌دهند که پروبیوتیکها را همراه با مواد غذایی مصرف کنند چرا که حس خوردن دارو را ندارد و همچنین بخشی از سبد غذایی شان است. به طور مثال مصرف گز پروبیوتیک علاوه بر حس مطبوع خوردن یک شیرینی خوشمزه، سلامتی را نیز به ارمغان می آورد.

پروبیوتیکها چه خواص دیگری دارند؟

پروبیوتیکها در دستگاه گوارش نقش مهمی بازی میکنند، از جمله:تولید ویتامینها، جلوگیری از رشد باکتریهای بیماریزا (از جمله ای کولای که عامل مسمومیت غذایی است)، کمک به رشد باکتریهای مفید دیگر، تنظیم جذب مواد غذایی از جمله جذب کلسترول و تقویت سیستم ایمنی.
با توجه به اینکه 30 درصد بیماری‌های موجود در کشور بر اثر مصرف غذاها ایجاد می‌شود، لازم است که سعی کنیم غذاهایی را انتخاب کنیم که علاوه بر نقش در تامین انرژی و مواد غذایی ضروری، به تامین سلامت هم کمک نماید. 
پروبیوتیکها نقش بسزایی در این زمینه دارند و خوشبختانه این نقش در اهدای نشان سیب سبز سلامت هم به وضوح ملاحظه شد. شرکتهایی که امسال موفق به دریافت این نشان شدند بیشتر در محصولات خود از پروبیوتیک استفاده کرده بودند.

درباره گز پروبیوتیک بیشتر توضیح دهید.

گز پروبیوتیک با گذراندن آزمایش های گسترده در لابراتوار شرکت پروبیوتیک پارس و با همکاری مستمر و صمیمانه مدیران شرکت گز سکه تولید و به شماره  69405 ثبت اختراع شده است. پس از بررسی روی گونه های مختلف پروبیوتیک، یکی از گونه ها که شرایط تولید را به خوبی تحمل می‌کرد و به میزان مناسب در گز باقی می¬ماند انتخاب شد. گز سکه پروبیوتیک و سین بیوتیک هر دو حاوی حداقل 107 کلونی لاکتوباسیلوس اسپوروژنز در هر سروینگ هستند. این باکتری به خوبی اسید معده و نمکهای صفراوی را تحمل می‌کند و به سلامت به بخشهای پایین تر دستگاه گوارش می‌رسد تا اثرات زندگی بخش خود را ایجاد نماید. از دیگر ویژگیهای این پروبیوتیک می توان به کاهش جذب کلسترول اشاره کرد که در مقالات علمی به اثبات رسیده است. 

 پیش بینی شما از تغییراتی که امسال در بخش سلامت ایجاد خواهد شد چیست؟

ضرب المثل زیبای ایرانی را شاهد می‌گیرم که سالی که نکوست از بهارش پیداست. با حرکت مناسبی که وزارت بهداشت، سازمان دامپزشکی و شرکتهای معتبر غذایی شروع کرده اند فکر میکنم امسال سال آگاهی از مضرات مصرف بی رویه و سرخود آنتی بیوتیکها، سال بازگشت به طبیعت و مصرف پروبیوتیک به جای آنتی بیوتیک هم برای انسان و هم برای دام و طیور و به طور کلی سال تندرستی برای ایرانیان باشد.

====================================================

قرص های اکستازی حافظه را نابود می‌کند


دانشمندان با انجام مطالعاتی که برای اولین بار انجام می‌شد خطرات استفاده از قرص‌های اکستازی را بررسی کردند.
در این مطالعات مشخص شد، افرادی که از قرص‌های اکستازی استفاده می‌کنند ممکن است به مغز خود آسیب رسانده و حتی بخش زیادی از حافظه خود را از دست بدهند.

محققان برای اولین بار اثبات کردند استفاده از داروهای کلاس A می‌تواند باعث کوچک شدن هیپوکامپوس مغز شود که وظیفه ذخیره اطلاعات را بر عهده دارد.

کارشاسان در مرکز تحقیقات آکادمیک آمستردام از مغز افرادی که از این داروها را استفاده می‌کنند عکس برداری کردند تا متوجه تغییرات ایجاد شده در هیپوکامپوس آن‌ها بشوند.

این محققان اندازه مغز 10 نفر از افرادی را که مدت طولانی است از اکستازی استفاده می‌کنند با افرادی که هرگز سراغ این داروها نرفته بودند مقایسه کردند. این افراد در طول 2.5 سال بیش از 250 قرص اکستازی مصرف کرده بودند.

آن‌ها متوجه شدند اندازه این بخش از مغز مصرف کنندگان قرص‌های اکستازی تقریبا 10 درصد کوچک‌تر از افراد معمولی است. کوچک‌ شدن هیپوکامپوس در افرادی که مبتلا به آلزایمر هستند یا توانایی مغزی آن‌ها در حال کاهش است دیده می‌شود.

این در حالی است که پروفسور نات مشاور سابق دارویی در کشور انگلستان معتقد است خطرات استفاده از مشروبات الکلی بیش‌تر از اکستازی، ال‌اس‌دی و حشیش است.

اکستازی یکی از انواع مواد مخدر است که در طول دو دهه گذشته نام آن بسیار به گوش می‌خورد. اکستازی یک داروی بسیار قوی تغییر دهنده ی خلق و خو است که سبب می شود مصرف کننده ، هر کاری را بدون این که به عواقب ناشی از آن فکر کند ، انجام بدهد. این دارو در کلاس A طبقه بندی می‌شود که می‌تواند منجر به آسیب‌های مغزی شدید و حتی در صورت مصرف با برخی مواد دیگر منجر به مرگ شود. اما طبق ارزیابی‌های جدید دانشمندان مضرات مشروبات الکلی نزدیک به 8 برابر قرص‌های اکستازی است.
منبع:خبرآنلاین

=====================================================

 



تاريخ : پنجشنبه ٤ فروردین ۱۳٩٠ | ٤:۳۳ ‎ق.ظ | نویسنده : حسام ساعد | نظرات ()
  • آنکولوژی
  • قالب بلاگ اسکای